Ništa mržnja, samo sport!

Turnir „Hate Free 3 na 3“ ovog vikenda je na terenu Šeste beogradske gimnazije okupio timove šest beogradskih srednjih škola. Ženske i muške ekipa takmičile su se na terenu predstavljajući svoje škole. Ipak, sve njih okupilo je nešto više od sporta.

Sportsko rivalstvo i sitne „prozivke“ među navijačima rivalskih klubova stare su koliko i sam sport. Kreativnost u izražavanju peckanja je obavezni element navijačke ikonografije. Nažalost, u nekom trenutku, među različitim navijačkim grupama razvilo se više od rivalstva – mržnja. Takva mržnja često se manifestuje kroz govor mržnje. Jedan od čestih oblika tog govora mržnje jeste nazivanje pripadnika navijačkih grupa protivničkog kluba pogrdnim imenima. Obično su u pitanju pogrdni nazivi za pripadnike nekih ranjivih grupa (nacionalnih manjina, LGBT populacije, itd.).

Ovakvi problemi često izazivaju nasilje, kako među navijačkim grupama tako i prema pripadnicima manjinskih grupacija. Pažnja na ovaj problem usmerava se gotovo po pravilu isključivo tek kada se desi incident. Zašto ne poslati suprotnu poruku? Zašto ne pokazati da rivalstvo može da bude zdravo, sportsko, i da pre svega neguje timski duh i drugarstvo, pa onda sve ostalo?

Upravo to nas je usmerilo ka organizaciji turnira #mržnjebez na kome su učestvovale Osma, Deveta, Četrnaesta i Šesta beogradska gimnazija. Muške i ženske ekipe igrale su odvojene turnire. U polufinalnim susretima turnira za muškarce slavile su  ekipe Šeste i Četrnaeste beogradske gimnazije. Brza igra, i veoma očigledan timski duh odlikovali su sve ekipe. Fer atmosfera vladala je na terenu od prvog minuta, pa čak ni malo grublji faulovi nisu predstavljali problem posle pružene ruke.

Zbog manjeg broja ekipa u ženskoj konkurenciji za titulu prvaka turnira „Hate Free 3 na 3“ igralo se u dve dobijene utakmice. Ekipe Četrnaeste i Devete beogradske gimnazije vodile su veliku borbu. Iako je pobedu u dve utakmice odnela ekipa Četrnaeste Beogradske gimnazije utakmice su do poslednjeg trenutka bile neizvesne.

Treće mesto u muškoj konkurenciji je posle velike borbe osvojila Četrnaesta beogradska gimnazija. U finalnom meču rezultat nije oslikavao realnu borbu na terenu. Uz poslednji zvižduk sudije Marka Jevđića domaćini iz Šeste beogradske gimnazije odneli su pobedu. Ekipa Osme beogradske gimnazije završila je turnir na drugom mestu.

Rezultat je tokom celog turnira bio u drugom planu. Tokom mečeva, volonteri u kampanji #MržnjeBez razgovarali su sa učenicima iz publike o problemima koji mogu da nastanu zbog govora mržnje.

Dan pun osmeha, pozitivne energije i fer pleja po oceni mnogih trajao je kratko. Više od nekoliko puta pojavila se ideja da organizujemo nove turnire. Očigledno je da postoji volja mladih da na različite načine pošalju poruku da mržnja nije opcija, da govor mržnje ne treba da ima svoje mesto na sportskim terenima i tribinama, i da je prva i najvažnija stvar duh zajedništva i tolerancije.

Categories: Vesti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *