Govor mržnje na internetu ohrabruje nasilnike

Puno medija pisalo je o jednom plemenitom činu u Portlandu koji je nažalost imao tragičan ishod. U javnom prevozu, muškarac je napao dve devojke verbalno, zbog toga što su Muslimanke. Tri momka rešila su da se suprotstave. Napadač je dvojicu izboo na smrt. Jedna od dve putnice koju su momci štitili nosila je hidžab. Po navodima policije, napadač je vikao stvari koje su okaraktrisane kao govor mržnje.

Tridesetpetogodišnji napadač ubrzo je uhapšen zahvaljućući iskazima svedoka. Ubio je dvojicu heroja, koji su rešili da se suprotstave aktu mržnje kako bi zaštitili žrtve. Zašto sve ovo pišemo a borimo se protiv govora mržnje na internetu?

Napadač je ubrzo prepoznat od strane korisnika društvenih mreža koji su pratili manifestacije ekstremno desničarskih i rasističkih pokreta u SAD. Ubrzo se pojavilo više informacija.
Ispostavilo se da je napadač poznati rasista u lokalnoj sredini, kao i da je često govor mržnje širio i na internetu.

Da li svi koji postuju ovakve statuse potencijalno predstavljaju nasilnike na ulicama naših gradova? Teško je to zaključiti, ali je sve očiglednije da je neophodno zaustaviti govor mržnje na internetu. Možda neće svako ko se na ovaj način izražava biti sklon nasilju, ali nesumnjivo je da će davati vetar u leđa onima koji bi! Rasistički komentari, govor mržnje, rasprostanjeni stereotipi i predrasude u postovima osobi koja bi počinila nasilje govori da je tako nešto društveno prihvatljivo.

Funkcionerka grada Portlanda Kloe Eudali navela je da su „ljudi izgubili živote jer su se suprotstavili mržnji“. Ona je dodala da građani moraju da ponude srdačnu podršku devojkama i drugim žrtvama, i podvukla da hrabrost onih koji su se suprotstavili treba da podseća svi građani, i ceo grad, treba da se bore protiv mržnje.

U trenutcima kao što je ovaj teško je reći nešto suvislo o ljudima koji su svoje živote dali za borbu protiv mržnje. Ono o čemu svi treba da mislimo je kakav mi doprinos možemo da damo?
Neki od nas su dovoljno hrabri da reaguju kao žrtve ove tragedije. Neki nisu, ali će izabrati druge metode borbe. Ako svi budemo reagovali na govor mržnje, označavali sadržaj koji sadrže stereotipe, ukazujemo na problem, zahtevamo rešenje, situacija će sigurno biti bolja!

To je način da dva hrabra čoveka nisu svoje živote dali uzalud.

Categories: Vesti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *